Blog

Reanimatie

Bij hartstilstand moet je snel handelen, daarom is op 8 december 2015 het volledige team weer bijgespijkerd met de laatste reanimatietechnieken en AED gebruik.

Buiten dat dit echt noodzakelijk is, is het ook altijd een heel gezellig gebeuren.

Mario Snel van Ambulance Amsterdam komt ieder jaar bij ons langs met verschillende soorten AED's en met poppen in allerlei maten van baby, kleuter, tiener, lichte volwassene en zware volwassene om de reanimatietechnieken (hartmassage en beademing met behulp van mondstuk) op te oefenen.

Ook heeft hij vaak filmpjes bij zich met allerlei situaties, waarin men kan geraken. Dit levert zeker gespreksstof op om de diverse discussies te voeren.

Dus na de theorie volgt de praktijk en bekijken we of ieder nog de juiste techniek en kracht hanteert bij de handmatige hartmassage en hoe iedere AED (er zijn verschillende soorten) werkt. Hier is zeker verschil in en de één werkt makkelijker dan de ander.

Ook al hebben we zowel bij Kraaiennest als bij Koornhorst huisartsen in het pand zelf aanwezig en kunnen zij dus snel ter plaatse zijn, blijft het belangrijk om zo snel mogelijk ook zelf te kunnen handelen.

Op beide praktijken hebben wij ook een AED apparaat, wat jaarlijks wordt nagekeken door Mario.

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

De volledige naam van een AED is Automatische Externe Defibrillator.

Hoe werkt een AED?

Een AED bevat 2 elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn.

Daarna geeft het apparaat gesproken opdrachten. Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen, namelijk:

  • óf doorgaan met reanimeren
  • óf een elektrische schok toedienen

Indien je een smartphone hebt kun je de app downloaden van de Reanimatie van de Hartstichting en die van de EHBO van Rode Kruis.

Deze zijn zeer handig als je snel moet handelen en je wilt dit nog even nakijken hoe je het juist doet.

Kunt u reanimeren? Meldt u dan aan via internet als burgerhulpverlener en red levens bij u in uw buurt.

Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen.

Ten slotte, iedere seconde telt!

U kunt dus met een veilig gevoel deelnemen aan onze medische trainingen!

Over Els Ricke

Ik ben vanaf het allereerste begin betrokken bij de oprichting van 't Fontainehoff in 1979 en mede-eigenaar.
In mijn functie ben ik eindverantwoordelijk voor de algemene, financiële- en personeelsadministratie.
Op dit blog probeer ik onze bezoekers van het nieuws uit de praktijk op de hoogte te houden.

Reageren

Meer informatie nodig of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact op met 't Fontainehoff en wij helpen u bij het maken van de juiste keuze en een afspraak bij een specialist.

Maak een afspraak Bel mij terug

Volg 't Fontainehoff op Facebook

Onze kwaliteitsscore