Claudicatio Intermittens oftewel etalagebenen

Claudicatio Intermittens oftewel etalagebenen is een heel vervelende klacht, waarbij men niet meer in staat is om zelfs geringe afstanden als enkele honderden meters in één keer af te leggen. De bloedtoevoer naar de benen is te gering om de spieren nog van voldoende zuurstof te voorzien.

Symptomen

De klacht gaat gepaard met gigantische scherpe pijnen in de onderbenen. De betrokken persoon gaat telkens echt stoppen met lopen. Hier komt ook de naam etalagebenen vandaar. Men moet gewoon stoppen met lopen. Om dit te verbloemen (schaamte) doet men soms net alsof men telkens in een etage wil kijken.

Risico's

Afgezien van het feit dat deze aandoening maakt dat men steeds minder makkelijk ergens kan komen, heeft men ook een fors verhoogd risico voor andere ernstige aandoeningen, zoals een hersenbloeding of hartinfarct. Er is immers een grote kans dat als de slagaders in de benen vernauwd zijn, dit ook op andere plekken in hun lichaam voor zal kunnen komen. Die kans blijkt helaas vaak aanwezig.

Vandaar dat huisartsen, specialisten en zorgverzekeraar grote aandacht voor deze aandoening vragen.

Looptraining

Het operatief ingrijpen (het zogenaamde dotteren) voor deze klacht neemt veel risico’s met zich mee en heeft uiteindelijk zeker niet een langdurig effect.

Vandaar dat medici grote voordelen zien in de looptraining die deze patiënten kunnen ondergaan bij speciaal opgeleide fysiotherapeuten.

Wat is looptraining; kort en simpel gezegd is looptraining “door de pijn” heen leren lopen.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, vandaar het speciale programma van circa 40 weken wat hiervoor ontwikkeld is.

Looptraining heeft tot doel de loopafstand te vergroten. De doorbloeding van de kleinere bloedvaten wordt gestimuleerd, waardoor er uiteindelijk meer zuurstofrijk bloed naar de benen wordt verplaatst. Hierdoor treden minder of minder snel klachten op in de benen.

Een voorwaarde van de looptraining is dat deze met regelmaat gedaan wordt, gedurende een langere periode.
Alleen het advies aan patiënten meegeven om meer te gaan lopen geeft niet het gewenste resultaat.

Vanwege de pijn wordt vaak te vroeg gestopt en de training wordt niet lang genoeg volgehouden.

Door begeleide looptraining te volgen wordt u gestimuleerd om het programma vol te houden. Naast controle van houding en looppatroon, algemene conditietraining zijn leefstijladviezen van het grootste belang.

Zonder verandering van leefstijl, waarbij het definitief stoppen met roken en het regelmatig blijven bewegen in het dagelijks leven, is ook deze vorm van begeleiding uiteindelijk niet afdoende.

Claudicatio

Deze specialisatie is te vinden op de vestigingen:
  • Kraaiennest
  • Koornhorst
bekijk alle vestigingen
Deze specialisatie wordt beoefend door: bekijk alle medewerkers

Volg 't Fontainehoff op Facebook

Onze kwaliteitsscore