Dry needling is een effectieve methode om myofasciale triggerpoints te behandelen. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spier die niet alleen pijn in deze spier veroorzaken, maar vaak ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder bijvoorbeeld stress of overbelasting. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

 Bij dry needling plaatst de therapeut een heel dun steriel naaltje in het triggerpoint in de spier. Er wordt niets ingespoten, maar doordat de naald de triggerpoint stimuleert ontstaat er een snelle korte spiersamentrekking (twitch respons). Hierbij voelt u een soort spierschokje. Dit wordt een aantal keren herhaald. Op deze wijze zal de spier zich ontspannen.

De patiënt ervaart meteen meer bewegingsruimte. Vaak heeft een patiënt na de behandeling een soort beursige spierpijn, maar dit gevoel verdwijnt meestal in korte tijd.

 Dry Needling is geen behandeling op zich, maar maakt onderdeel uit van de totale fysiotherapeutische behandeling in combinatie met oefentherapie.

 Dry Needling kan in principe bij iedere indicatie toegepast worden waarbij spierspanning en triggerpoints voorkomen. Dry needling wordt afgeraden in de eerste 26 weken van de zwangerschap, bij bloedziekte (hemofilie), lokale en systematische infecties, en aanwezigheid van HIV of het Hepatitis virus.

Dryneedling

Deze specialisatie is te vinden op de vestigingen:
  bekijk alle vestigingen
  Deze specialisatie wordt beoefend door:
   bekijk alle medewerkers

   Volg 't Fontainehoff op Facebook

   Onze kwaliteitsscore