Incontinentieklacht

Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Een vervelend probleem dat kan leiden tot hygiënische en persoonlijke (sociale) problemen. Bijna 1 op de 10 volwassen Nederlanders heeft er last van!

Bekkenbodemspieren

In veel gevallen zijn incontinentieklachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Als deze spieren aan kracht en flexibiliteit inboeten, kan al bij een kleine inspanning, zoals hoesten, tillen, niezen of lachen, urine ontsnappen. Dit wordt stress incontinentie genoemd. Door de bekkenbodem te trainen kunt u het urineverlies tot een minimum terugbrengen of zelfs helemaal voorkomen.

Blaastraining

Blaastraining kan helpen bij urge incontinentie: extreem vaak plassen, ongewild urineverlies met sterke aandrang, verkeerd plasgedrag of een combinatie van genoemde vormen. De ervaring leert dat meer dan de helft van de patiënten die gemotiveerd aan blaastraining beginnen en voor wie blaastraining geïndiceerd is, minder klachten heeft of zelfs klachtenvrij wordt.

Diverse oorzaken

In sommige gevallen kan incontinentie worden veroorzaakt door specialistiche lichamelijke klachten o.a. het niet goed functioneren van het zenuwletsel, een niet onderkende diabetes of een fysieke afwijking aan de blaas/prostaat of baarmoeder. In deze gevallen is het beter om naar een specialist te worden doorgestuurd. In een eerste gesprek zullen we proberen om de oorzaak van de klachten boven tafel te krijgen. Het is handig om van tevoren al 24 uur lang bij te houden hoe vaak, op welke tijden en hoeveel milliliter u per keer moet plassen. Aan de hand hiervan kunnen we een behandelplan opstellen.

We werken op onze praktijk niet met elektrostimulatie of biofeedback.

Voorbeeld 24 uurs urine:

06.00 uur 400 ml
10.05 uur 20 ml.
13.25 uur 230 ml.
17.00 uur 50 ml
21.10 uur 340 ml.
23.00 uur 270 ml.
02.00 uur 100 ml.

 
note : Dit is maar een voorbeeld. Uw patroon kan er heel anders uitzien.

Incontinentie Training

Deze specialisatie is te vinden op de vestigingen:
  bekijk alle vestigingen
  Deze specialisatie wordt beoefend door:
   bekijk alle medewerkers

   Volg 't Fontainehoff op Facebook

   Onze kwaliteitsscore