Sportblessure

Na een sportblessure heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. Herstel wil echter nog niet zeggen dat een structuur (pees, spier, bot of kapsel) weer sterk genoeg is om de gewenste sport op het oude niveau te kunnen beoefenen. Middels een revalidatieprogramma gericht op de structuur, de persoon en de specifieke sport kan de sportfysiotherapeut er samen met u voor zorgen dat u zo snel mogelijk weer optimaal kunt herstellen en op uw niveau kunt sporten, ongeacht of u recreatief- of topsporter bent.

Wat biedt Sportrevalidatie u binnen de Fysiotherapie Praktijk 't Fontainehoff:

1. Sport screening

Screening voor preventie en behandeling. Problemen bij sporters ontstaan door een verscheidenheid aan redenen, bijvoorbeeld te hard trainen of een slechte uitrusting kunnen aan de basis van blessures liggen (zgn.externe factoren). Wij zijn ons vaak snel bewust van deze externe factoren. Moeilijker is het om de interne factoren, oorzaken in ons eigen lichaam die aan de basis liggen van blessures, te ontdekken. Zo kunnen bijvoorbeeld te korte of te zwakke spieren ervoor zorgen dat u bepaalde delen van uw lichaam overbelast. Een verkeerde lichaamshouding of een verkeerd looppatroon kan leiden tot steeds weer terugkerende klachten.

Wij willen u graag de kans bieden om u te laten screenen op deze interne factoren die bij u letsels kunnen veroorzaken. Wij zijn ervan overtuigd dat kennis en inzicht in in uw bewegingsgedrag u helpt bij de preventie van sportletsel.

Hoe gaan wij te werk?

Tijdens deze sportscreening wordt u anatomisch, biomechanisch en coördinatief doorgelicht. Elk aspect van de beweging van uw specifieke tak van sport wordt nagegaan. Na de analyse wordt u weer uitgenodigd. Dan bespreken we onze belangrijkste bevindingen met u en lichten we enkele voorstellen voor preventie toe. Indien nodig wordt u enkele weken later opnieuw uitgenodigd voor een evaluatie.

2. Preventie van sportblessures

Ook als u geen blessure heeft, maar twijfelt of u goed met uw sport bezig bent, of wanneer u wel alles uit uw training haalt, maar u zich afvraagt of u wel genoeg traint om uw doel te bereiken, of indien u misschien toch te veel traint …. de sportfysiotherapeut kan u met advies / begeleiding van dienst zijn.

3. Trainingsadvies

Advies/begeleiding als u na lange tijd weer, of voor het eerst, met sporten wilt beginnen.

Wilt u aan sport gaan doen, maar heeft u nog nooit aan sport gedaan? Of wilt u na lange tijd weer beginnen met sporten, maar weet u niet waar en hoe u moet beginnen? Stelt u het beginnen met sporten steeds uit omdat u bang bent dat uw lichaam het niet aankan? Ook dan kunnen wij u helpen met het maken van de juiste keuze en een goede en veilige trainingsopbouw. De sportfysiotherapeut is er dus voor zowel de recreatieve als de gevorderde sporter op elk niveau.

Trainingsruimte

Onze praktijk beschikt over zowel indoor als outdoor trainingsruimte. Op loopafstand is een mooie atletiekbaan met 4 hardcourt tennisbanen en een oefen-basketbalveldje.

Screeningruimte bevindt zich op Kraaiennest, de indoor trainingsruimte is aanwezig op lokatie Koornhorst. Hier zijn diverse trainingsapparaten en vrije gewichten (dumbbells en barbells) aanwezig. Wij geven binnen de Sportfysiotherapie de voorkeur aan het trainen met vrije gewichten. Training met vrije gewichten leent zich in het bijzonder voor het ontwikkelen van spiercoördinatie en spierbalans, terwijl voorzien wordt in unieke vrijheid van beweging tijdens de oefeningen. Tijdens het bewegen met gewichten spelen evenwicht en stimulatie van stabilisatiespieren een rol. Stabilisatiespieren zijn alle spieren die ervoor zorgen dat een bepaalde houding en/of beweging kan worden aangenomen en worden volgehouden. Training met vrije gewichten geeft een uitgebalanceerde ontwikkeling van het lichaam.

Hoe kan ik me aanmelden voor sportfysiotherapie / revalidatie ?

Aanmelden kan telefonisch of aan de balie en kan zowel met als zonder een verwijsbrief van uw huisarts of specialist. Als u een verwijsbrief van de huisarts of specialist heeft, neemt u deze mee tijdens uw eerste bezoek of bij uw aanmelding aan de balie. Als u geen verwijsbrief heeft kunt u zich ook gewoon aanmelden. Het enige verschil in deze situatie is dat we op de eerste afspraak een korte screening doen van 10-15 minuten om een beeld van uw hulpvraag te krijgen en om te bepalen of u bij ons aan het juiste adres bent of dat u beter eerst uw huisarts kunt consulteren.

De eerste afspraak

De eerste afspraak is er op gericht om een beeld te vormen van uw klacht / hulpvraag. Dit gebeurt middels een gesprek, het invullen van vragenlijsten en een lichamelijk onderzoek. Na afloop hiervan zal de therapeut samen met u doornemen wat de mogelijkheden zijn en reële behandeldoelen opstellen, die zullen worden opgenomen in een behandelplan. Indien u verdere vragen heeft over de sportrevalidatie binnen de praktijk zijn Jaap Mbawala en Karin Schepman altijd bereid om u te woord te staan. U kunt natuurlijk ook direkt een afspraak met één van beiden maken.

Sportfysiotherapie

Deze specialisatie is te vinden op de vestigingen:
  • Kraaiennest
  • Koornhorst
bekijk alle vestigingen
Deze specialisatie wordt beoefend door: bekijk alle medewerkers

Volg 't Fontainehoff op Facebook

Onze kwaliteitsscore